Afdrukken of digitaal?

admin babyfotografie, familiefotografie

Regelmatig krijg ik het verzoek of mensen mijn foto’s ook digitaal kunnen afnemen.

Dat kan! Ik heb een mogelijkheid aangegeven op de website, ze kunnen als extra bestelling doorgegeven worden.

Standaard erbij leveren doe ik niet omdat ik liever heb dat mensen ervoor kiezen hun foto’s te laten afdrukken. De kans is namelijk heel erg groot dat de foto’s vervolgens alleen maar eindigen als digitaal bestandje op de computer, en op een gegeven moment dus helemaal weg zijn.

Denk aan een computercrash bijvoorbeeld, of diefstal van je laptop.

Natuurlijk kan je de bestanden ook veilig opslaan, op de cd rom bijvoorbeeld of usb stick…maar wie zegt dat je dat over 10 jaar nog gebruiken kan?

Wie kent de floppy disk nog, ik heb er ook een paar ergens liggen, er staan digitale dagboeken over mijn kinderen op…7 jaar aan dagboeken (daarna had ik er gfloppydiskeen zin meer in) maar ik ben enorm blij dat ik er een paar heb afgedrukt voor de kinderen en ergens zwerft hier ook nog een ‘Word’ bestandje uit 2005 op de computer, maar bekijken doe ik dat nooit. Het geprinte dagboek ligt in de kast en wordt nog wel eens nostalgisch ingekeken.

En dan de cd rom, ik ben er zelf ook schuldig aan, heb een hele set cd-roms liggen met foto’s van de afgelopen jaren, moet ze nodig afdrukken of er fotoboekjes van maken, maar ik loop hopeloos achter,….als ik een boekje voor iemand anders moet maken, dan ben ik er zó mee klaar.

En zo’n cd rom pak ik eigenlijk nooit om even fotootjes te kijken, de paar boekjes die ik al wèl heb gemaakt, staan hier voor het grijpen in de kast, een stuk sneller en makkelijker!

Maar nu merk ik dat sommige mensen ook al niets meer aan cd-roms hebben, er komen steeds meer laptops waar geen cd in kan…oh maar dan hebben usb stickwe de usb-stick nog!

Ik vind usb-sticks hele handige dingetjes voor tijdelijke bestanden, maar ik zou er nooit iets op zetten wat ik voor altijd wil bewaren. Ik ben bang dat ik het toch een keertje per abuis wis (heb ik al wel eens gedaan met bestanden op een usb stick) of dat ik de hele stick gewoon niet meer kan vinden, ik heb bij deze een touwtje eraan gebonden om hem iets opvallender te maken want hij is 3 cm lang en 1cm breed. Tevens ben ik bang dat ook dit opslagmedium over 10 jaar ‘antiek’ is.

Maar er is een oplossing! Ik heb hier hét opslagmedium voor me liggen wat al heel erg lang meegaat, dit exemplaar toch al zeker 70 jaar. Zelf vind ik dit nog het beste opslagmedium wat er is voor foto’s, en het gaat mee van generatie op generatie. Van mijn oma naar mijn moeder en nu naar mij.

fotoalbum oud

Om een lang verhaal kort te maken; druk je foto’s af! Bewaar ze niet alleen maar digitaal.

Maak gerust 200 foto’s bij de Efteling (even tussendoor, vroeger had mijn vader een rolletje mee van 36 foto’s en dat was dan héél veel) maar kies ze vervolgens zo snel mogelijk uit. Delete wat niet leuk is en selecteer wat leuk is om af te drukken als losse foto, of maak er een klein fotoboekje van, of spaar het op en maak er een jaarlijks boek van. Wacht alleen niet te lang (zoals ik nu) want anders wordt de berg te groot en onoverzichtelijk.

Ik ga mijn leven beteren en ben inmiddels aan een boek bezig, nu een keer echt voor onszelf.